Blogu Ynë

Puna Jonë | Keshilla | Mundësi

15/03/2020

Portfolio Online

Shkruar nga Blerona

Një portofolio eshtë një mënyrë prezantimi i vetes, aftësive dhe krijmtarisë. Një mjet për të promovuar veten, talentit dhe aftesitë, që të jep mundësinë e një përshtypjeje të parë,sa më të mirë.

Prandaj nuk duhet nënvleresuar koha dhe krijimi i portofolios, sidomos e personave , fusha e dijes së të cilëve lidhet drejtperdrejt me artin pamor. Nuk ka një mënyrë standarte të të krijuarit të portofolios pasi është në perputhje me shijet personale dhe qellimit të përdorimit, megjithatë ka disa keshilla bazë që duhen ndjekur:

 1. Formati

  Në cfarë formati do të behet prezantimi I portofolios? Nëse jeni duke aplikuar për një vend punë ose një mundësi masteri apo shkollimi jashtë vendit, formati më i mirë do te ishte në A4, në mënyrë që të dërgohet lehtësisht si me shërbimet postare por gjithashtu dhe email. Nëse portofolio duhet të merret me vete, e printuar atëherë formati A3 është i duhuri. Eshtë lehtësisht i transportueshëm nga një intervistë në tjetrën por gjithashtu paraqitja e punës nuk është e padëshifrueshme.

 2. Qellimi

  Jeni duke aplikuar për një punë apo për studime të mëtejshme?Sipas qellimit të portofolios ju mund të tregoni punët tuaja që nga fillimet deri më sot, sipas një rendi kronologjik, por gjithashtu për të lënë një pershtypje të parë sa më të mirë, një zgjidhje shumë e mirë do të ishte paraqitja e punëve më të mira që ju keni. Përshtypja e parë qe ju lini është shumë e rëndesishme!

 3. Këshilla të përgjithshme

  - Bëj një plan, vendos punimet që do të paraqitesh dhe krijo një ide në mëndje sesi do të jenë të renditura projektet në menyre që të mos duken të rastësishme.

  – Thjesht dhe qartë, është çelsi. Personat që mund të shohin portofolion tuaj jo domosdoshmërisht duhet të jenë të fushës tuaj, prandaj duhet të jetë sa më thjesht dhe e kuptueshme nga të gjithë.

  – Përvec projekteve, vendosni dhe punime si makete apo punë dorë, duke u siguruar që keni vendosur fotot me cilësine e duhur.

  – Duhet të keni gjithmonë një kopje dixhitale që mund ta ndryshoni ose modifikoni sipas qellimit.

  – Ngjyrat neutral, mundësisht që i afrohen ngjyrës së bardhë janë më shumë të rekomandueshme.

  – Shkrimet duhet të jenë të pakta, të shkurtra dhe koncize.

Burimi: www.firstinarchitecture.co.uk15/03/2020

Si të filloni një blog?

Shkruar nga Sara Jashari

Blog në gjuhen shqipe do të thot "Ditar apo Web-Ditar” kurse në një koncept tjetër njihet me termin postim. Përmes blog-ut ne mund t’a mbajmë webfaqen tonë aktive dhe sa më shumë artikuj të ri apo sa më shumë blog-postime të reja të bëjmë aq më shumë ka gjasa qe webfaqja jonë të shkojë më lartë në motorët e kërkimit.

Blogu ndihmon në drejtimin e trafikut në faqen tuaj, ju ofron mundësinë të zhvilloni përmbajtje të përshatshme për klientët tuaj dhe shërben si një mjet i ëmbël marketingu për të ngritur shitjet.

Egzistojn disa hapa për mënyren se si të fillojm një blog:

 1. Merrni një domain
 2. Zgjidhni platformen tuaj për blogging ( WordPress,Tumblr etc)
 3. Zgjidhni kompaninë tuaj të blog-hosting
 4. Lidhni domain-in tuaj me blogun tuaj
 5. Hartoni blogun tuaj WordPress
 6. Publikoni postin tuaj të parë

Nëse doni të keni një blog serioz, ju duhet patjetër një logo dhe jo thjesht emri i shkruar në një font të caktuar. Ajo duhet t'i përshtatet shkrimeve dhe stilit tuaj. Pra, diçka që t'ju përfaqësojë më së miri.Që të filloni një blog duhet të dini pikat tuaja të forta, të vendosni se çfarë do ndani me ndjekësit dhe të jeni realiste cila është e veçanta juaj që do ngjallë interes te njerëzit e tjerë.

15/03/2020

Si të shkruani një email zyrtar?

Shkruar nga Lorik Krasniqi

Një email zyrtar përdoret kur kryeni biznes me një bashkëpunëtor, duke dërguar një përshkrim profesional, ose që korrespondon në lidhje me një punë. Praktikat më të mira përfshijnë përdorimin e një përshëndetjeje zyrtare si, "I dashur [Emri]", "mbyllja me, "sinqerisht ", dhe mbajtja e linjës temë e detajizuar dhe përshkruese.

Këtu janë hapat që duhet të ndiqni kur krijoni një email zyrtar:

 • Përshëndetja siç duhet
 • Ndërtoni temën tuaj
 • Prezantohu
 • Mbani gjërat e shkurtra dhe koncize në email të zakontë
 • Përdorni një mbyllje zyrtare
 • Përfshini një nënshkrim profesional

1.Përshëndetja si duhet

Së pari, zgjidhni një përshëndetje të përshtatshme. Paraqitjet rastësore si "Hej", "Hi atje", ose thjesht emri i personit, duhet të rezervohen për korrespodencë rastësore me miqtë, familjen dhe kolegët e njohur. Nëse i drejtoheni një ekzekutivi, bashkëpunëtori biznesi ose perspektiva, merrni një ton më zyrtar. Këtu janë disa përshëndetje zyrtare me email për t'u marrë parasysh:
I dashur [Emri], Përshëndetje [Emri], Atij që mund t'i interesojë, I dashur, [Emri i departamentit], I dashur [Titulli i punës], Komiteti i dashur i kërkimit.

2. Ndërtoni temën tuaj

Mbani linjën tuaj të temës në shtatë fjalë ose më pak për normat optimale të hapura dhe mos u përpiqni ta zbehni lexuesin tuaj me inteligjencën e linjës ekstreme në emailin e parë. Para se të shkruani rreshtin tuaj të temës, bëjini vetes tre pyetje:
"Kush është audienca ime?" - A është një ekzekutiv, një menaxher i marketingut, apo mbase një pronar i biznesit të vogël? Njohja se kush është audienca juaj do të ndihmojë me hapin numër dy…
"Për çfarë interesohen ata?" - Linja juaj është përshtypja e parë e lexuesit tuaj për ju. Mundoheni të jeni të përqëndruar në diçka për të cilën ata interesojnë. Kjo mund të jetë një lidhje e ndërsjellë, detaje për nje temë të caktuar etj. Bëni linjën tuaj të rëndësishme për ta.Një email template është më poshtë.

3. Prezantoni veten

Fjalia juaj e parë duhet t'u tregojë atyre se kush jeni - pa u treguar atyre historinë tuaj të jetës. Shumë prej nesh fillojnë email me emrin, titullin, kompaninë dhe atë që bën kompania jonë.

4. Mbani gjërat e shkurtra dhe koncize

Siç u diskutua më lart, është e rëndësishme të mos ngarkoni postat elektronike tuaja profesionale me shumë "gëzhoja" ose informacione që nuk kanë rëndësi për marrësin tuaj. Redaktoni emailet tuaja për gjatësi dhe qartësi Këto metoda mund ta bëjnë emailin tuaj më të lehtë për tu lexuar dhe më me ndikim.

5. Përdorni një mbyllje zyrtare

Sigurohuni që e mbyllni emailin tuaj në mënyrë të duhur. Largohuni fazave të mbylljes rastësore si "Gëzuar", "Flm" dhe "Të mira" për kolegët e afërt. Zgjidhni një nga mbylljet më poshtë, më zyrtare, më poshtë: Faleminderit per kohen tende, sinqerisht, me respekt, Faleminderit, Mezi, presim të dëgjojmë nga ju, Kalofsh nje ditë te mrekullueshme, Do të vijojë së shpejti.

6. Përfshini një nënshkrim profesional

Nëse adresa juaj e emailit është përshtypja e parë, nënshkrimi juaj i emailit është i fundit. Sigurohuni që përfshin si më poshtë:
- Emri juaj
- Informacioni i kontaktit tuaj (numri i telefonit, faqja e internetit, adresa)
- Pozita juaj
- Një pasqyrë profesionale
- Një lidhje ose shënjestër për çfarëdo vlerësimi profesional që keni marrë kohët e fundit

Më poshtë është një email informacioni që mund të kërkohet nga ju në vendin e punës.